Summassa sävellettyä kasviruokaa

Sattuipa vannoutuneelle lihansyöjälle, että näin kesän korvalla alkoi tehdä mieli jotain kasvisruokaa ja nimenomaan marinoituja kasviksia. Tai sitten vihanneksia, ihan miten vaan, kunhan ovat marinoituja ja nautitaan kuumassa kypsentämättöminä.

Vähemmän kyseiseen ruokavalioon perehtyneenä kävin iim:ssä haromassa asiaan liittyviä reseptejä. Niitähän löytyi arviolta 375224 kappaletta, joten päätin soveltaa osaa niistä ja säveltää loput itse.

Sävellys tuotti seuraavat ainesosat, joita käytin yhteen valmistuserään:

• varhaiskaali, puolikas reilun nyrkin kokoisesta
• valkokaali, puolikas reilun nyrkin kokoisesta
• paprikaa yksi kappale
• porkkanaa kaksi kappaletta
• yksi sipuli

Marinadi

• 1 dl oliiviöljyä
• pikku loraus valkoviinietikkaa
• reilu loraus ruokaöljyä
• 1 tl suolaa
• hyppysellinen chilimix mausteseosta
• hyppysellinen currya

Ainesosat siivutin mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi ja kippasin sopivaan astiaan. Marinadin sekoitin kupissa ja kippasin suikaloitujen vihannesten päälle ja sekoitin kevyesti, seuraavaksi yön yli jääkaappiin muhimaan. Muutaman kerran muhimisen aikana hämmensin aineksia varovasti, jotta satsi sekoittuisi mahdollisimman tasaiseksi.

Raakana

Vajaan vuorokauden marinoinnin jälkeen eikun herkuttelemaan. Herkuttelu jäi lyhyeen. Sipuli maistui aivan liikaa ja porkkanan suutuntuma ei ollut mukava. Noh, eipä hätää, alun perin raakana nautittavaksi tarkoitettu ruoka on mahdollista myös kypsentää.

Siispä laitoin paistinpannun levylle ja kuumentuneeseen pannuun nokareen voita väriä antamaan. Kun voi oli sulanut ja saanut väriä, lisäsin marinoidut kasvikset pannuun pikku erissä, jotta lämpö säilyy riittävän korkeana.

Kypsänä

Kun mössö tirisi tasaisesti ilman jäähtymisen vaaraa, levyä pienemmälle ja lisäsin pari kolme, ehkä jopa enemmän, ruokalusikallista siirappia päälle, sekoitus ja annetaan ruoan hautua pannussa kannen alla niin kauan, että kasvikset ovat saaneet väriä ja pehmenneet kunnolla. Muutaman kerran hämmensin evästä tuona aikana. Ei ollut sekuntikelloa, mutta taisi mennä lähemmäs tunti.

AnnosAi että maistuiko? No kyllä maistui ja hyvälle. En suosittele kenellekään, mutta kannattaa kokeilla. Juu ja tuo kananmuna on vähän niinku koristeena ja lisänä, kokeilin sen tilalle myös jotain salaattijuustokuutioita suoraan purkista eli kylmänä.

Kategoria(t): Kasvisruoka, Ruoanlaitto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.