Burrel S12 HD+SMS II

Puhdasverinen riistakamera-amatööri hankki ensimmäisensä lähinnä huvikseen. Valinnan perusteena oli suht edullinen hinta ja kohtuulliset ominaisuudet, joista kuvien lähettäminen ja etäohjaus tärkeimmät.

Kameran myyntipakkaus lisäsi luottamusta, oli sen verran kestävillä pakkausmateriaaleilla tuote kuorrutettu. Osien kasaaminen käyttövalmiiksi oli myös tehty helpoksi, kun kaikki tarvittava oli pöydällä. Vakiovarusteina pakettiin kuuluivat antenni, hihna ja usb-kaapeli.

Kamera itsessään on hämmentävän kevyt kokoisekseen, mikä johtuu siitä, että enin osa siitä on jotain kovaa muovia itse laitetta suojaamassa. Kansi on lukittavissa jos vain raskii lukon ostaa erikseen. Eipähän puput ja muut pedot pääse sisuskaluihin käsiksi ja selfietä ottamaan.

Virtalähteeksi valitsin verkkovirran, koska se oli helpoin vaihtoehto tässä tilnteessa. Toki kameraa voi käyttää sormipattereilla tai lisävarusteena saatavalla ulkoisella akulla kaapeleineen. Luin kuitenkin jostain maininnan, että nimenomaan etäohjaus syö virtaa, joten patterit on huonoin valinta, jos sitä joutuu paljon käyttämään. Kun valittavina olivat verkkovirta ja akkujärjestelmä, päätin ainakin vielä luottaa paikalliseen sähköyhtiöön.

Saranoitu muovikotelon kansi on rakennettu siten, että ainoastaan antenni on kiinnitettävissä tai irroitettavissa ilman kannen avaamista. Toki virtalähteen johdonkin saa kiinni tai irti, mutta jos haluat säätää kameran asetuksia tai päästä sim- ja muistikorttiin käsiksi, silloin virtalähteen piuha pitää irroittaa, jotta saat kannen auki. Tämä lienee turvaominaisuus, jotta kamerassa oleva pistorasia ei ole täysin alttiina säätilalle ja sen vaihteluille. Pattereiden kanssa tätä ongelmaa ei tietenkään ole, koska ne ovat kannen alla.

Kun antenni oli paikoillaan ja laite verkkovirrassa, vuorossa oli sim- ja muistikortin asentaminen. Molempien valinta vaatikin jonkin verran selvitystyötä ennakkoon.

Ainoa palveluntarjoaja, jolta toimivan liittymän pystyin hankkimaan oli DNA, koska mikään muu ei kuuluvuuden puuttuessa käyttöpaikassa toimi. Hinnan suhteen järkevin oli prepaid, koska ”kulutusta” on vaikea ennakoida. Vaatinee pidemmän kokeiluajan seurannan, että löytää järkevimmän liittymän tai paketin. Toki siihen vaikuttavat myös kameran asetukset kuten esimerkiksi liiketunnistimen herkkyys, joka vaikuttaa kuvien määrään.

Muistikortin valintakin oli erikoinen. Laite ei kelpuuta uusimpia supernopeita uhs-kortteja, joten jouduin tyytymään ”antiikkiseen” class 10 sd-korttiin. Myyjän neuvoi myös sen verran, että mikro-sd adapterilla on huono valinta, koska se voi aiheuttaa toimintahäiriöitä. Näiden vanhanaikaisten korttien saatavuus on jo hämmästyttävän vaikeaa ja markkinatalouden erikoisuus on tietenkin se, että ne ovat nykyaikaisia ja nopeita uhs-kortteja kalliimpia.

Kameran asetukset olivatkin sitten oma hommansa. Internetin ihmeellisestä maailmasta saadun tiedon mukaan säätöjen tekeminen on vaikeaa. Koska kyseinen teknologia on muitenkin mielenkiintoni kohde, tein sen itse, vaikka valmiit säädöt olisi saanut myyjältä rahalla tai kameran mukana tulleella pilvipalvelupaketin tarjouskoodin hyödyntämisellä.

Pilvipalvelusta olisi siihen rekisteröitymällä saanut 3kk ilmaisen kuvapalvelun ja samalla kameraan oikeat asetukset sieltä muistikortille lataamalla ja eikun kortti kameraan ja päivitys. Sopii varmasti hyvin niille, joiden mielenkiinnon kohde on jossain muualla kuin kamerasäätöjen sähläämisessä, koska sitähän se kuitenkin oli. Varmasti pääsee vähemmällä kuin allekirjoittanut.

Tässä vaiheessa arvostelua alkaakin semmoinen kitinä ja narina että oksat pois. Jos et jaksa lukea pessimistin parranpärinää, niin klikkaa tästä ja pääset suoraan pikaohjeeseen asetuksille, jotka toimivat ainakin gmaililla ja DNA super prepaid -liittymällä.

Itse tein asetukset netissä, osoite on http://burrelhunting.com/setup Ajan ja tilan säästämiseksi laitan ensin ne säädöt joilla sain kameran toimimaan. Liittymä tässä DNA super prepaid.

Punaisella ne säädöt, joilla kamera pelaa. Lähettäminen multimediaviestinä (MMS) pakon edessä, koska internet -vaihtoehtoa en saanut omatoimisesti kuntoon. Vaatii yhteydenpitoa kameran/liittymän aspan kanssa. Vastaanottoon spostina gmail, jossa on tilaa kuville ilman lisäkommervenkkejä. Mielestäni turha laittaa pelkästään puhelimeen tai molempiin. Jos joku haluaa, valitse ”both” ja lisää vastaanottajiin (recipients) haluamasi puhelinnumero. Tallenna tiedosto (Save 7.) muistikortille ja kortti kameraan.

Kun liikkuvat osat on paikoillaan, kytkin kamerasta setup -asentoon. Painamalla Menu -näppäintä pääset päivittämään asetukset kortilta kameraan.

Klikkaamalla kuvaa se kasvaa.

Ensin kannattanee vaihtaa kieleksi Suomi. Eli pitääpi mennä asetusvalikkoon(1). Nuolella alaspäin vastaan tulee jossain vaiheessa kielivalikko, josta oma rakas äidinkielemme löytyy. Kun kieli vaihdettu, seuraavaksi oikealla olevaan valikkoon(2). Taas mennään nuolella alas, kunnes vastaan tulee kohta ”päivitä asetukset”. Nyt pitäisi olla tältä osin asetusten olla kunnossa. Nyt siis pitäisi niiden asetusten olla kunnossa, joilla kuvat lähtevät ja tulevat sähköpostiin. Vielä on paljon muita säätöjä, mutta ne ohjeet löytyvät paremmin laitteen manuaalista kuin allekirjoittaneen tähän rustaamina.

Vaikka olenkin laitteeseen tyytyväinen, jotain pitää silti kritisoida. Kritiikki liittyy lähinnä siihen, kuinka kameran saa muihinkin kuin näihin asetuksiin.

Liittymä on siis näissä kokeiluissa DNA super prepaid. Olisin mielelläni lähettänyt kuvat datana enkä multimediaviestinä(MMS). Näin siksi, että niiden lähettäminen on kallista ja tottakai haluaisin jostain säästää. Kun kokeilin vaihtaa lähetysmuodoksi ”internet”, kuva ei ikinä tullut perille, vaikka kokeilin mielestäni kaikilla niillä asetuksilla, mitkä olivat mielestäni mahdollisia.

Kun valitsin kuvan mukaisesti ”internet” myös Email Setting -valikko aukesi käytettäväksi.


Alla näkyvät ne asetukset, jotka emailin(gmail) asetuksiin laitoin. Tyhjissä kohdissa tietenkin oma sähköpostini ja salasanani. Ei toimi lähetys datana, vaikka kamera väittää kuvat lähettäneensä.


Seuraavaksi meninkin sitten ”parameter” painikkeella katsomaan mitä sieltä löytyisi. Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, vaihtoehdolle internet ei löydy mitään.

Klikkaamalla kuvaa se kasvaa.

Vaikka pidänkin tietoteknologian kanssa hämmentämisestä, tähän loppui osaamiseni. Tämän toimimattoman asetuksen selvittely jäi omalta kohdaltani tähän. Seuraavaksi on luvassa aktiivista yhteydenpitoa kamerakaupan ja DNA:n aspaan. Eli onko vika/puute laitteessa vai liittymässä ja mitkä ovat oikeat asetukset. Kamerassa valmiina olevalle softalle ei ole päivityksiä.

AVOIMIA KYSYMYKSIÄ

1. Mitkä ovat oikeat asetukset kamerassa, jotta kuvat pystyy lähettämään datana?
2. Mihin tarvitaan ”cloud” vaihtoehtoa vastaanotossa, koska sen asetuksia ei pääse muokkaamaan?
3. Onko ”cloud” ainoastaan kaupan päälle saatavaa valmista pilveä varten, vaikka muitakin on?
4. Mitkä ovat internet vaihtoehdon ”parameter” asetukset ja mistä ne saa?
5. Onko asetusten säätäminen tehty haastavaksi tarkoituksella, jotta asiakas ostaisi ne valmiina?
6. Miksi MMS lähettää kuvan pienempänä kuin olisi mahdollista?
7. Miksi palveluntarjoajat eivät kerro asetuksiaan sivuillaan liittymätietojen yhteydessä?

Olen edelleen sitä mieltä, että kyseinen kamera on hintaisekseen hyvä tuote, mutta puutteellinen manuaali asetusten suhteen on huonoa asiakaspalvelua. Sama koskee liittymän myyjää, tässä tapauksessa DNA:ta. Miksi tiedot riistakameraan sopivista liittymistä ovat puutteellisia? Kuinka paljon asiaa selvittävät asiakkaat kuormittavat turhaan sekä kameraa myyvien kauppojen ja liittymäkauppojen aspaa? Kamerakauppiaalle plussat, ovat tähän asti hoitaneet hommansa mallikkaasti.

Summa summarum: Kamera käy ja käkättää, mutta kaikki luvatut ominaisuudet olisi mukava saada toimimaan. Mikäli luit artikkelin kokonaan, palkinnoksi pääset jo alussa mainittuun pikaohjeeseen.

Liiketunnistimen avulla otettu testikuva. Ilmeisesti hämärästä tilasta johtuen kuva on mustavalkoinen.

 

Kategoria(t): Riistakamera Avainsana(t): , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.